Satuhieronta rentouttaa ja vahvistaa lapsen turvallisuuden kokemusta

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti monenlaisia asioita, jotka hämmentävät niin pieniä kuin isoja. Juuri siksi on merkityksellistä, että elämässä tapahtuu riittävästi asioita, jotka tuovat turvaa, kannattelevat, antavat voimaa ja hyvää mieltä. Lapselle ylivoimaisesti tärkein keino perusturvan vahvistumiseen ovat läheiset ihmissuhteet. Aikuisen läsnäolo, turvallinen kosketus ja hyväksyvä katse ovat juuri niitä asioita, joista muodostuvat perusturvallisuuden juuret. Näiden juurien päälle kaikki muu kasvu ja kehitys voi turvallisesti rakentua.

Satuhieronta on menetelmä, jonka avulla lapsen rentoutumista ja turvallisuuden kokemusta voidaan merkittävällä tavalla tukea ja vahvistaa. Kokosimme tälle sivulle ohjeita Satuhieronnasta sekä kaksi satuhierontaa, joita voit nyt kokeilla kotona lapsesi kanssa. 

Näin tehdään Satuhierontaa (ohje hierojalle sekä esimerkki Unipuu-satuhieronnasta):

 

Satuhieronnan kultaiset ohjeet

 

Satuhieronta: Unto-kissa nukahtaa

Unto-kissan kanssa on ihana askeltaa kohti untenmaita. Pehmeät kissan tassut, rauhallisesti keinuva keinu, sekä ympärille laskeutunut hämärä ovat mielikuvina hyvin unettavia. Tässä satuhieronnassa on hyödynnetty sanojen ja mielikuvien voimaa: pikkuhiljaa rentous ja rauha syvenevät, askel askeleelta, samaa tahtia kuin Unto-kissa matkaa omaan unipesäänsä. Jos mahdollista, tulostathan satuhieronnan paperille, jolloin voit jättää älylaitteet satuhierontahetkestä loitommalle.

Lataa tästä linkistä itsellesi Unto-kissa nukahtaa -satuhieronta

 

Satuhieronta: Unipuu

Unipuu-satuhieronnan viestit liittyvät perusturvallisuuteen. Unipuussa saadaan kokea illan ja yön rauhaa lintujen ja oravan kera. Kuu on sadussa kuin turvallinen, huolehtiva vanhempi. Oravan on turvallista käydä nukkumaan: hänestä huolehditaan ja hän ei ole nukkuessaankaan yksin. Mielikuvat rauhallisuudesta ja nukkuvista eläimistä ovat hyvin tehokkaita rauhoittajia. Jos mahdollista, tulostathan satuhieronnan paperille, jolloin voit jättää älylaitteet satuhierontahetkestä loitommalle.

Lataa tästä linkistä itsellesi Unipuu-satuhieronta

 

”Satuhieronnan välityksellä voi kertoa lapselle omaa läsnäoloa, ja sitä että minulla on sinulle aikaa, näen sinut ja tunnen sinut, niin kuin äidin pitäisi tehdä joka päivä monta kertaa. Mutta siinä arjessa se tahtoo välillä unohtua meillä kaikilla.

Koen että rentoutuminen ja pysähtyminen on satuhieronnassa aivan eri tavalla tehokasta kuin se, että luettaisiin pelkästään satua tai tehdään jotakin muuta yhdessä. Satuhieronta on muun muassa illalla ihanteellinen hetki ja se vaikuttaa uneen ja nukahtamiseen. Siitä tulee rauhallinen olo… Myös äidille.”
– Äiti, Oulu-

 

Miten Satuhieronta vahvistaa lapsen perusturvallisuutta? Lue lisää menetelmän kehittäjän blogikirjoituksesta:

Kun kosketamme lempeästi kehoa, kosketuksen vaikutukset ulottuvat tunteisiin ja alitajuntaan. Kosketuksen positiiviset vaikutukset yltävät myös hermostoon, aivoihin sekä hormonitasolle.

Lapsen hermosto on vasta kehittymässä ja hän tarvitsee aikuisen tukea itsesäätelyssä. Stressaavassa tilanteessa aikuisen tuomat viestit ”ei hätää, olen tässä turvanasi, kaikki järjestyy”, ovat ensiarvoisen tärkeitä, jotta lapsen rauhoittumisjärjestelmä pääsee aktivoitumaan.

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Pienillä sanoilla ja teoilla voi olla suuri vaikutus