Mitä Satuhieronta on?

 

Läsnäolevan kosketuksen ja sadun taikaa!

Satuhieronta on menetelmä, joka on kuin polku kiireestä rentoutumiseen ja stressistä läsnäoloon. Satuhieronta auttaa meitä laskeutumaan mielentasolta sydämetasolle. Tämä auttaa rakentamaan yhteyttä, kokemaan levollisuutta ja lämpöä.

Myönteisen kosketuksen ja voimaannuttavien satujen avulla pystymme vahvistamaan luottamussuhteita, ennaltaehkäisemään stressiperäisiä oireita, tukemaan lapsen itsetuntoa sekä tervettä kasvua ja kehitystä.

Käytännössä satuhieronta on tarinoiden, satujen ja lorujen yhdistämistä myönteiseen kosketukseen. Satuhieronta on menetelmänä hyvin lapsilähtöinen, luova ja helposti arkeen sovellettavaa. Satuhieronnan kautta niin lapset ja aikuiset ovat saaneet monin tavoin hyvinvointia arkeen.

Paras lahja, jonka aikuinen voi lapselle antaa, ovat juuri kohtaaminen ja arvostaminen. Satuhieronnassa mukana ovat myös muun muassa mielikuvituksen rikastuttaminen, luovuus ja kehontuntemus.”

– Kirsi Rytkönen, päivähoidon johtaja –

 

Satuhieronta on Suomessa kehitetty menetelmä, jossa yhdistetään myönteisen kosketuksen, läsnäolon, kuin myös satujen ja mielikuvien voimaa. Satuhieronta-menetelmä on saanut valtavasti kiitosta niin varhaiskasvatuksen ammattilailta, lapsiperheiden vanhemmilta kuin terapia-alan ammattilaisiltakin. Muun muassa lastenpsykiatri, THL:n erityisasiantuntija Jukka Mäkelä on vaikuttunut menetelmän mahdollisuuksista ja käyttää sitä itsekin omassa työssään.

Satuhieronta on ollut apua:

 •     lapsen nukahtamiseen ja unen laadun paranemiseen
 •     pelkojen ja ahdistuksen lievittämiseen
 •     keskittymis- ja oppimiskyvyn paranemiseen
 •     kivun kokemuksen lievittämiseen
 •     lapsen elämässä ilmenevien muutos- ja kriisitilanteiden käsittelyyn
 •     kehon hahmottamiseen ja motoristen taitojen kehittymiseen
 •     sosiaalisten taitojen ja empatiakyvyn oppimiseen
 •     lapsen luovuuden ja itseilmaisun tukemiseen
 •     lapsen ja aikuisen välisen yhteyden ja luottamuksen vahvistamiseen
 •     Vanhemmuuden haasteisiin
 •     aikuisen henkilökohtaiseen kasvuun

 

Satuhieronnassa pysähtyminen on aivan eri tavalla tehokasta kuin se, että luettaisiin pelkästään satua tai tehdään jotakin muuta yhdessä. Satuhieronta on mm. illalla ihanteellinen hetki ja vaikuttaa uneen ja nukahtamiseen. Siitä tulee rauhallinen olo. Myös äidille.”

– Maarit Saarnivala, Tyttöjen talon johtaja –

 

Onko satuhieronnan tekeminen kotona vaikeaa? Ei ole, kun tietää tietyt merkitykselliset periaatteet. Näitä periaatteita on muun muassa vapaaehtoisuus (satuhierottavalta kysytään aina lupa ennen satuhierontaa), sekä toisen ihmisen rajojen, toiveiden ja tahdon kunnioittaminen. Satuhieronnassa kosketuksen on aina tarkoitus tuntua hyvälle, jotta satuhierottavasi voi rentoutua turvallisesti. Jokainen tuotteemme sisältää opastuksen satuhieronnan tekemiseen. Luomme säännöllisesti materiaaleja (kirjoja, kortteja sekä äänitteitä) joiden avulla satuhieronnan tekeminen on helppoa ja mukavaa.

Voit hyödyntää satuhieronta-mentelmää ammattikäytössä monipuolisesti. Saat tarvittavan osaamisen Satuhieronnan perusteet (taso 1)™ -koulutuksessa, sekä syventävää lisätietoa ja ohjaajapätevyyden Satuhieronta-ohjaajakoulutuksessa (2 taso).

Tervetuloa mukaan satuhieronnan lumoavaan maailmaan!