Blogi

Ilo pisaroi -silittelysanoja vauvalle -kirja äityispakkaukseen!

 

Kirjoittaja: Sirpa Sironen-Hänninen,
lastenrunoilija, lastenhoitaja, satuhierontaohjaaja

Syksyllä 2012 tutustuin ensimmäisen kerran satuhierontaan ja 2014 marraskuussa sain todistuksen valmistumisesta satuhierontaohjaajaksi. Jo alussa oli tunne siitä, että juuri tämä koulutus tulee tukemaan niitä kokemuksia ja ajatuksia, joita olin lastenhoitajana pitkän työurani aikana pohtinut. Lapsen kohtaaminen syvemmällä tasolla, kuin arjen kiireessä, oli aina ollut tärkeää minulle.

Olin oikeassa ja jälkeenpäin kiitollinen siitä, että esimieheni oli kysynyt halukkuuttani lähteä juuri satuhieronta koulutukseen. Muistan hänen olleen sitä mieltä, että se olisi varmaankin antoisaa lastenrunoja kirjoittavalle työntekijälle. Jaoin pienen kokemuksen oppimastani työkavereille, kun pareittain teimme lyhyen satuhieronnan pitkän työpäivän päätteeksi. Jokainen sai tuntea menetelmän hoitavan ja rentouttavan vaikutuksen salin jumppapatjalla. Satuhieronnasta tulikin yksi mieluisimmista työtavoista Theraplay- leikkiryhmien ohella.

Satuhierontahetket rentouttivat ja rauhoittivat lapsia ja vaikuttivat myös minuun satuhieronnan tekijänä. Huomasin, että lapsi kohtaamisen jälkeen hakeutui enemmän lähelleni hakien yhteyttä ja se taas synnytti entistä enemmän positiivisia tunteita lasta kohtaan, joka oli pitkään haastanut minua kasvattajana. Hyvä palaa aina takaisin antajalleen.

Työkaverit ja lapset ottivat innostuneena menetelmän vastaan ja pian se olikin käytössä lähes päivittäin jossakin muodossa ja useimmiten ennen päivälepoa. Pian myös lapset halusivat tehdä toisilleen satuhieronnan ja sille varattiin oma rauhallinen tila. Päiväkodin osaston seinällä oli jokaiselle päivälle nimilista halukkaista satuhierojista. Lapset saivat ehdottaa, millaisen tarinan haluavat piirrettäväksi selkään ja kaveri keksi upeita tarinoita samalla, kun käsi kulki selässä tai hiplasi vain paikallaan. Kosketus oli se juttu.

Olen julkaissut kuusi kirjaa lapsille liittyen päivähoidon arkeen, juhlaan ja erilaisiin tapahtumiin lasten elämässä. Lähes jokaisessa on mukana satuhieronnan hipaisu jossakin muodossa. Leppäkertun keinutuolista löytyy Taikapuu ja Ilon hippuja myös laulettuna cd:llä. Aurinkona lämmitän sekä Satupilvi löytyvät Hymytintti kirjasta myös nuotteina ja laulettuna. Viimeisimmän ilon toi joulukuu, kun Kela julkisti tämän vuoden äitiyspakkauksen sisällön. Ilo pisaroi, silittelysanoja vauvalle ensikirjan sisältö on minun tuotantoani. Hienoa on, että ensimmäisen kerran runot ovat kirjana myös kolmella saamen eri kielellä. Silittelysanoihin kätkeytyy myös satuhieronnan lempeä viesti hoitavasta kosketuksesta.

 

Lisätietoa äitiyspakkaukseen valitusta Ilo pisaroi, Silittelysanoja vauvalle –kirjasta  löydät Kelan sivuilta.

 

vauvasatuhieronta