Kokemuksia Satuhieronnasta

Ammattikäytössä

”Arvostus lapsiin ja omaan itseeni on kasvanut Satuhieronnan myötä. Satuhieronnan kautta olen päässyt lähemmäksi lasta ja luottamus on kasvanut tämän ansiosta. Mielestäni satuhieronnan myötä olen huomannut ilmapiirin rauhalliseksi ja vapautuneeksi, sillä hiljaisempi ja arempi lapsi on alkanut ilmaisemaan itseään. Jokainen lapsi on innokkaasti mukana ja nauttivat jokaisesta hetkestä. Minä tunnen nämä hetket suureksi ja tärkeäksi. Itsekin saan tästä todella paljon.”
– Elma perätalo, lastenhoitaja –

”Paras lahja, jonka aikuinen voi lapselle antaa, ovat juuri kohtaaminen ja arvostaminen. Satuhieronnassa mukana ovat myös muun muassa mielikuvituksen rikastuttaminen, luovuus ja kehontuntemus.”
– Kirsi Rytkönen, päivähoidon johtaja –

” Kohtasin haastavan tilanteen erään päiväkotimme lapsen kanssa, jolla muutenkin on hankalaa kertoa tunteistaan. Hän helposti juuttuu tunteisiin, pääsemättä niistä yli. Lapsi itki, ruoka ei maistunut, eikä itku ottanut laantuakseen lohduttelun seurauksenakaan. Kysyin häneltä luvan tehdä Satuhieronnan. Keksin sadun, joka kertoi pettymyksestä selviytymisestä ja lopetin satuhieronnan sanoihin ” ja niin pieni lintu päästi irti surustaan, päästäthän sinäkin irti sinun surustasi”. Kun hieronta loppui, hän tuli syliini, rauhoittui ja kertoi, mistä oikeasti oli surullinen. Hän pääsi tämän tunnetarinan avulla pettymyksensä yli. Päiväkodissa syntynyt itku oli pettymystä eräästä juuri tapahtuneesta asiasta, mutta itkun todellinen syy olikin ihan eri. Itkun alkaessa lapsi ei maininnut sanallakaan todellisesta syystä. Satuhierontatarina auttoi. Onneksi löysin oikeat sanat ja lapsen surun todellinen syy tuli esille.”
– Anja Niemi, lastentarhanopettaja –

”Olen seurannut läheltä työuupunutta työntekijää ja sitä miten käyttäessämme Satuhierontaa lapsiryhmässä hänen työssä jaksamisensa on lisääntynyt. Lapset ja lastenhoito ei ole enää ”taakka”, vaan hän saa iloa lapsista sekä on löytänyt Satuhieronnasta uuden työkalun haastaviin tilanteisiin lasten kanssa. Hänen negatiivisten tunteiden sietokyky on parantunut ja poissaolot vähentyneet. Töihin on kiva tulla, työ antaa aiempaa enemmän ja huumori kukkii entistä useammin työntekijöiden keskuudessa. Lasten aito läsnäolo on tarttunut aikuisiinkin.”
– Satuhieronta-koulutukseen osallistuneen kokemus –

”Sanna Tuovinen on avannut oven kauniiseen maailmaan. Satuhieronta on ihastuttava tapa yhdistää monia arvokkaita perinteitä: tarinankerronnan ja hieronnan, hyväksyvän läsnäolon ja rentoutumisen, kehitystieteiden ja kokemuksellisen ymmärtämisen. Toivon, että jokainen pienten lasten kanssa arjessa elävä: isä ja äiti, sijaisvanhempi, varhaiskasvatuksen työntekijä tai esim. kerho-­ohjaaja löytäisi Satuhieronnan. Siihen perehtyminen rikastaisi yhtä lailla heidän ja heidän vastuullaan olevien lasten elämää.”
– Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri, Theraplay-vuorovaikutusterapian kouluttaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL –

”Satuhieronnan ytimestä löytyy kaikki se, mikä on oleellista. Se mahdollistaa meidän aikuisten avautumisen ja meidän kehityksen ja sitä kautta voimme auttaa lapsia.”
– Kaija Virho, tunnevalmentaja –

”Antoisinta on ollut Satuhieronnan tekeminen yhden lapsen kanssa kerrallaan, koska silloin vuorovaikutuksen piirissä olemme vain me kaksi. Lämpö ja hyväksyntä liikkuu häiriöttä meidän välillämme. Ilmapiiri on hyvin levollinen ja rentouttava.”
– Sirpa Sironen-Hänninen, lastenhoitaja –

”Satuhieronta antaa lapselle aivan silmin nähtävän selvästi positiivisia kokemuksia itsestä ja vuorovaikutuksesta aikuisen kanssa. Uskon että kesään mennessä näemme satuhieronnan seurauksena itsevarmempia, empaattisia ja hyväntuulisia lapsia sekä aikuisia, jotka malttavat pysähtyä lapsen äärelle.”

”Toimin koulun esikouluryhmässä ja olemme tehneet satuhierontaa niin, että lapset ovat hieroneet toisiaan. Lapset ovat nauttineet silminnähden ja rauhoittuneet hetkeen ihanasti. On tuntunut, että sekä hierottava että hieroja ovat rentoutuneet ja nauttineet tilanteesta. Usein, kun satuhieronta on saatu päätökseen, kuuluu kommentti: ”Ollaan vielä!”. Jokainen on tuonut myös oman satupeiton, jonka päällä on mukava köllötellä luokan lattialla. Oma peitto tuo tärkeän lisän hetkeen.”

”Lapset ovat olleet avoimia ja innokkaita satuhieronnan suhteen. He pitävät siitä kovasti ja nauttivat erityisesti silloin kun itseä hierotaan, mutta toki tekevät sen mieluusti myös toiselle. Päiväko- dissamme merkitään päiväohjelmaan päivän kulku kuvina ja aina kun tulee satuhieronnan kuva, lapsilta kuuluu JES ja HYVÄ HYVÄ huudot. Satuhieronta on siis mieluisaa.”

”Lapset ovat satuhierontatuokioiden jälkeen rauhallisempia ja jotenkin rentoutuneita. Lapset koskettavat toisiaan hellemmin. Osataan olla ystävällisiä kavereita kohtaan”

”Kosketus on satuhieronnan kautta niin luontevaa ja keino oppia vastaanottamaan ja antamaan hellyttää. Se hidastaa tahtiamme ja auttaa huomaamaan pieniä tärkeitä tapahtumia. Uskon, että Satuhieronta voi olla yksi keino katkaista negatiivisia käyttäytymiskierteitä jonkun lapsen kohdalla.”

”Satuhieronta antaa lapselle ja työntekijälle mahdollisuuden hengittää levollisesti.”

”Ryhmässäni eräs lapsi sai levottomuudellaan omat negatiiviset tunteeni pinnalle. Satuhierontahetken jälkeen huomasin muutoksen itsessäni ja tunteissani. Myönteisyys lasta kohtaan nousi voimakkaasti esiin ja se kokemus yllätti. Muutos näkyi myös lapsessa.”

Kotona

”Satuhieronta on aivan uudenlainen tapa olla läsnä lapselle. Kosketuksen välityksellä voi kertoa lapselle omaa läsnäoloa ja sitä että minulla on sinulle aikaa, näen sinut ja tunnen sinut, niin kuin äidin pitäisi tehdä joka päivä monta kertaa. Mutta siinä arjessa se tahtoo välillä unohtua meillä kaikilla.”
– Äiti, Oulu –

Lapseni kävi läpi hyvin traumaattisen kokemuksen ja terapian ohella tein hänelle Satuhierontaa. Illalla ennen nukkumaan menoa teimme lapselleni voimavärimaalauksen. Kysyin lapselta, mikä on hänen voimavärinsä. Usein se oli oranssi. Aloin ikään kuin maalaamaan lasta hellästi tällä värillä ja kerroin samalla, miten väri antaa hänelle voimaa ja suojaa. Kerroin, että tämä väri hoitaa ja suojelee ja maalaan hänet kokonaan oranssilla ja hän on täysin turvassa tämän värin suojissa. Koin, että tämä voimavärimaalaus antoi lapselleni voimaa toipua kokemuksestaan.
– Äiti, Oulunsalo –

”Joskus keksimme yhdessä tarinoita. Välillä lapsella on selvästi mielen päällä asioita, niin Satuhieronnan avulla niitä pystyy ottamaan puheeksi. Lapsi ei välttämättä löydä sanoja niille ikäville tunteille tai jollekin mitä päivän aikana on tapahtunut. Sadun mukana voi käyttää saduttamista ja samalla hellä koskettaminen ja s,e että lapsi kokee olevansa turvassa, saattaa auttaa päivän tapahtumia tulemaan esille ja niitä ikäviäkin, joita voidaan sitten käsitellä.”
– Äiti, Oulu –

”Lapsia kasvatetaan niin nopeasti isoiksi. Satuhieronnassa lapsi saa olla pieni ja olla turvallisessa läheisyydessä. Varsinkin kun lapsi kasvaa ja hänellä alkaa olla omia menoja, Satuhieronta on tapa sanoa kosketuksella, että olet rakas, välitän sinusta.
– äiti, Hailuoto –

”Lapseni on aina ollut kova hermoilemaan ja jännittämään jo illalla tulevia asioita ja tuleva koulupäiväkin mietityttää jo illalla. Satuhieronnan kautta tämä on rauhoittunut paljon. Lapseni sanoi kerran, että hän on oppinut hallitsemaan hermojaan ja tämä on asia, joka on oman kokemukseni mukaan myös totta.
– Äiti, Raahe –

“Adoptioäitinä olen ihastunut satuhieronnoista, ne tukevat vuorovaikutusta, rentoutumista, sensomotoriikkaa ja kiintymyssuhteen lujittumista. Suomen kielen opettajana satuhieronnat tulevat kielellisten valmiuksien kehittymistä, suomen kielen oppimiseen saadaan kehollinen, aisteihin ja tunteisiin liittyvää oppimista.”

“Satuhieronnassa on ihanaa turvalliseen ja hyvään oloon liittyvät aiheet yms. Ne ovat tärkeitä erityisesti lapsille näin vaikeina nykyaikoina ilmastoahdistuksen, koronarajoitusten ja kaikenlaisten huonojen uutisten keskellä. Se, että lapselle välittyy luottavaisuus siihen, että hän on turvassa, rakastettu ja kaikki on hyvin, on tosi tärkeää tulevaisuuden toivon kannalta. Siihen satuhieronta on erinomainen väline.”

Tuotekokemuksia

“Satumetsä-kortit ovat kauniita ja kiinnostavat lapsia. Äänitteet ovat mukava lisä pakettiin. Ei tarvitse itse keskittyä lukemiseen, vaan saa täysin omistautua satuhieronnalle. Lapset rauhoittuvat ja oppivat keskittymään, Kiitos ihanasta tuotteesta!”

”Satuhieronta rauhoittaa todella nopeasti ja kauniit kuvat motivoi lasta asettumaan ja siinä kun valitsee ja katselee kortteja, pääsee osalliseksi ja päättämään itse, mitä haluaa tehdä. Kokonaisuus on valtavan ihana! Lapset ja koko perheemme rakastavat satuhierontojanne. Tarinat, kuvat ja aihepiirit ovat täydellisiä. Lapset rauhoittuvat tässä aivan ihmeellisellä tavalla!”

”Äänitteestä pikku mummutettava tykkäsi kuunnella samalla kun hieroin. On ollut hyötyä, pikku mummutettava on oppinut rauhoittumaan hieronnan aikaan ja pahamielikin on hävinnyt. Ei aikaisempaa kokemusta, mutta pelkästään positiivistä sanottavaa. Tarkkaan on kunneltu ja luettu. Kiitos, lisää samanlaista.”

”Kortteja on kätevä pitää Mukana. Ihanat tarinat ja kuvat. Lapset tykkäävät katsoa niitä ja itsekin virittyy hyvään fiilikseen niitä katsoessa. On voinut laittaa äänitteen päälle ja keskittyä vain hierontaan ja lapseen.”

“Havu-hiiri satuhieronta-kirjan avulla vilkkainkin lapsi rauhoittuu ihan huomaamatta, sillä tarinaan kätketyt rentoutumisharjoitukset rauhoittavat parasympaattista hermostoa, vaikka siitä ei lapselle etukäteen kerrottaisikaan mitään. Havu-hiiri ja joulun värit -kirjasta tekee erityisen hyvän juuri värien tuominen tarinaan. Joulun voi nähdä niin monen värisenä!”
– Eevamaija Kukkala, viiden lapsen äiti, Satuhieronta-ohjaaja, kirjastovirkailija –

“Erityisesti minua sykähdytti Havu -hiiri ja joulun värit -kirjassa sen kaunis arvomaailma, jossa pienistä asioista tulee suuria ihmeitä ja ilonlähteitä, ja toisten ilahduttaminen ja auttaminen tekee elämästä merkityksellistä ja tuottaa hyvää mieltä sekä tekijälle että vastaanottajalle. Sitähän joulun sanoma on: rakkaudellisia kohtaamisia ja rakkaudentekoja!”
– Eeva Purosalo, äiti, varhaiskasvatuksen erityisopettaja –

”Kokonaisuus on mielestäni aivan ihastuttava, monipuolinen ja ennen kaikkea monitasoinen symboliikan kautta avautuvine ulottuvuuksineen. Aikuisena satuhierontoja tehdessä tulee ihanalla tavalla hoivan, turvan välittämisen kokemuksia. Hyvin tunteikkaita hetkiä, saan olla näiden rakkaitteni kanssa tällaisten teemojen äärellä. Tykkäsimme tosi paljon musiikin mukana olosta joka sopi tosi hyvin näihin satuhierontoihin. Havaitsin, että lapsi pysähtyi kuuntelemaan hyvin keskittyneesti ja uppoutui sadun maailmaan intensiivisesti. Äänitteellä oli mukavasti mielikuvia ruokkivia elementtejä ja ääniä.”
– Titta Karanta, äiti, Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakouluttaja, Satumetsä koskettaa ja soi -tuotteen koetestaaja –

“Henkeni miltei salpautui kun sain kortit käsiini. Tiesin korttien sanoman koskettavan, mutta kokemus ylitti kaikki odotukset! Kortit ovat todella kauniit ja niiden herkät sadut ja voimaannuttavat viestit pysäyttävät myös aikuisen, minut, äidin, joka lukiessaan puhuttelee pientä lasta sisällään. Siinä hetkessä on läsnä suuret, lempeät tunteet ja syvä rauha. Lapsemme rakastavat satuhierontakortteja ja niiden lukemisesta on muodostunut perheessämme rutiini. Vanhempana usein miettii, onko riittävästi ja oikealla tavalla osannut viestiä, miten arvokas, ihmeellinen ja rakastettu oma lapsi onkaan. Satumetsä koskettaa ja soi – korttien sadut, niiden voimaannuttavat viestit ja kosketuksen läsnäolo mahdollistavat suunnattoman arvokasta tunneviestintää, jonka sisältö kulkee lapsen mukana läpi hänen koko elämänsä kannatellen niin elämän myötä- kuin vastatuulessa.”
– Heidi Eskelinen, 4 ja 6 -vuotiaiden lasten äiti, Satumetsä koskettaa ja soi -tuotteen koetestaaja –