Blogi

Vieraileva blogikirjoittaja: Voimavaravalmentaja Pirjo Isorinne – Kosketus aikuisen itsetunnon vahvistajana.


 


Nyt hypätään hetkeksi kokonaan pois Satuhieronnan maailmasta. Tarkastellaan hetki sitä, miten kosketus voi toimia välineenä aikuisen itsetunnon vahvistumiselle ja itsensä hyväksymiselle. Pyysimme Voimavaravalmentaja Pirjo Isorinteeltä kirjoituksen kosketuksesta omaan itseen.

Oma kosketus voi olla hyvin tärkeä viesti itsensä arvostamisesta ja hyväksymisestä. Osassa oppisopimuskoulutuksina järjestetyissä Satuhierontavalmennuksissa oli yksi päivä pelkästään Voimavaravalmennusta. Aikuisen hyvinvointi ja voimaannuttava suhde omaan itseen on todella tärkeää hyvän elämänlaadun kannalta. Pienillä asioilla voi olla suuri merkitys.

Alla oleva blobi-kirjoitus puhututtaa uskoakseni varmasti monia naisia. Meitä ei ole opetettu kertomaan kauniita asioita itsellemme, mutta onneksi tässäkin asiassa voimme tehdä kulttuurimuutosta. Kiitos Pirjolle rehellisyydestä, avoimuudesta ja tärkeistä vinkeistä myöskin aikuisen naisen seksuaalisen minäkuvan eheyttämiseen

 

 

Kosketuksen voima itsetunnolle

Muistan vielä sen ajan, kun ajattelin itsestäni kaikkea muuta paitsi hyvää. Huomasin etsiväni muilta sitä hyvää, mitä en itse itsessäni nähnyt. Koin hyväksyntää ainoastaan sitä kautta, jos joku kehui tai muuten osoitti minun olevan jotain, mitä toivoin, tms. Kuitenkin sisimmässäni minulla oli vahva uskomus siitä, etten ole hyväksytty saati haluttava, vaan olen ällöttävä ja vastenmielinen.

Miten sinä? Miten näet itsesi? Huomaatko usein ajattelevasi itsestäsi negatiivisia asioita? Onko sinun helpompi moittia ja haukkua itseäsi kuin kertoa itsellesi kauniita sanoja?

Mikäli heikko minäkuva on haasteesi, mitä näet, kun katsot itseäsi peilistä? Mitä kuulet? Oletko ehkä saanut jossain vaiheessa elämääsi moitteita, jotka kaikuvat vielä aikuisenakin korvissasi? Kuuletko kenties omat sanasi? Omat moitteesi itsestäsi? Mikä on se tunne kehossasi, jonka tunnet, kun katsot itseäsi peilistä?

Jos et hyväksy itseäsi sellaisena kuin olet, haet varmaankin ympäristöstäsi tiedostamattasi ikäänkuin todisteita tästä uskomuksestasi. Ikäänkuin eläisit todeksi kuvitelmaasi itsestäsi. Jos koet olevasi ruma ja ällöttävä, et kykene näkemään ihmisiä, joiden silmissä olet kaunis ja hyväksytty. Sen sijaan saatat helposti tulkita jonkun ihmisen katseen ikäänkuin merkiksi siitä, että olet ruma ja ällöttävä. Tämä johtuu mielemme toiminnasta, eli näemme ja havaitsemme ympäristöstämme paremmin niitä asioita, jotka tukevat uskomuksiamme. Mieti hetki vaikka pientä lasta, joka pelkää mörköjä yöllä. Kun laitat valot huoneeseen, hän huomaa, että mörkö onkin vaatekasa. Ihan samaan tapaan meillä aikuisilla on kuvitelmia (uskomuksia), joilla ei välttämättä ole kuitenkaan todellisuuspohjaa. Kyllä! Tämä tarkoittaa juuri sitä, että negatiivinen minäkuvasi ei pidä paikkaansa! Mieti hetki, miltä tuntuu olla ilman tällaista negatiivista uskomusta itsestäsi? Kuinka vapaaksi tunnet itsesi? Mitä kaikkea voit tehdä?

Jos sinulla on heikko minäkuva, voit huomata usein hakevasi sitä hyväksyntää ulkopuoleltasi, joka sisältäsi puuttuu. Voit huomata tarvitsevasi usein vahvistusta sille, että puolisosi tai ystäväsi kertoo ja vakuuttaa rakastavansa. Koet tarvitsevasi hyväksynnän tunteen ulkopuoleltasi, hyväksynnän olevasi haluttava, kaunis, ihana. Mutta jos tuo tunne puuttuu sisältäsi, ei mikään kehu sammuta janoasi, vaan edelleen tiedostamattasi haet todisteita siitä, ettet kelpaa sellaisena kuin olet. Tämä voi näkyä esimerkiksi mustasukkaisuutena, koska ”kukapa minulle haluaisi olla uskollinen tai kukapa minua nyt rakastaisi, kun olen näin ruma ja ällöttävä?”

Joskus seksuaalinen haluttomuus voi johtua siitä, ettei toinen puolisoista hyväksy itseään. Emme ymmärrä, että itsemme lannistaminen on melkoinen halunlamauttaja myös puolisolle. Puolisosi hyvin todennäköisesti hyväksyy sinut ja näkee sinut haluttavana, mutta et ymmärrä, että se seikka, että et hyväksy itse itseäsi, näkyy väistämättä myös seksielämässäsi. Puolisosi ei välttämättä jaksa kerta toisensa jälkeen toimia terapeuttina samalla, kun hän ennemmin keskittyisi rakasteluun, eikö totta?

Miten sitten löytää terve hyväksyntä omaa kehoaan ja itseään kohtaan?

Yksi keino on luonnollisesti mielenvalmennus. On myös keinoja, joita voit tehdä kotonasi omassa rauhassa.

Mielestäni pelkät affirmaatiot ovat hyödyttömiä, mikäli sanasi eivät resonoi samaa tunteidesi kanssa. Esim jos toistat ääneen itsellesi ”Olen kaunis” ja mielesi hokee koko ajan vastaan ikäänkuin sanoen ”no en tasan ole, hyi ja yök, yök, yök”, niin kuinka tällainen yhdistelmä voi toimia yksinään?

Kosketus on hyvin tärkeä osa itsensä hyväksymisen prosessia. Ehkä jo tiedätkin, miten ihminen toipuu esimerkiksi surusta nopeammin, jos saa kosketusta. Kun ystäväsi tai lapsesi murehtii jotain asiaa, ehkä huomaat automaattisesti lohduttavasi heitä myös kosketuksen kautta. Kun liitämme kosketukseen hyväksyvät affirmaatiot, ikäänkuin ”ohjelmoimme” itsemme uudelleen.

Itsensä hyväksymisharjoitus

Salli itsellesi rauhallinen hetki. Laita puhelin äänettömälle. Voit tehdä tämän harjoituksen saunassa, suihkun jälkeen tai ihan milloin vaan sinulla on hetki aikaa vain itsellesi. Silittele itseäsi pehmeästi ja hellästi päästä varpaisiin. Hellästi hyväile jokainen sopukka, jonne vain kätesi yltävät. Mikäli tämä harjoitus tuntuu sinusta kamalalle ja et ole tottunut kosketukseen, sinulle voi olla helpompi yhdistää tämä harjoitus vaikka saunassa käynnin yhteyteen, tai siihen, kun hemmottelet itseäsi jollain ihanalla voiteella saunan jälkeen.

Jos mielemme on tottunut ruoskimaan itseään pahoilla sanoilla, suosittelen aloittamaan hitaasti harjoituksen affirmaatio-osuuden:

Samalla, kun silittelet itseäsi, kerro itsellesi lempeällä äänellä hyväksyviä asioita, kuten
– onpa minulla ihanan silkkinen ja pehmeä iho
– voi, miten mukavalta tämä tuntuu
– sallin itselleni hyvää oloa ja hyvinvointia
– sallin itselleni ihanuutta

Kun etenet, voit lisätä uusia hyväksyviä lauseita
– rakastan itseäni juuri sellaisena kuin olen
– olen riittävän hyvä juuri tällaisena kuin olen
– hyväksyn itseni juuri tällaisena kuin olen
– kiitos tästä kehosta, joka kuljettaa minua paikkoihin, joihin haluan mennä
– kiitos näistä käsistä, jotka auttavat minua tekemään asioita, joita haluan tehdä
– vitsi, miten hyvä peffa mulla on ;o)

Kun nämäkin tuntuvat hyvältä, niin voit kysyä itseltäsi ”millaisena haluan nähdä itseni”. Huumorin ja provosoivien lauseiden lisääminen paitsi tuo hymyä kasvoillemme, se myös muokkaa ”aivomehujamme” paremmin muutokseen. Katso sopiiko jokin näistä omaksi voimalauseeksesi itsestäsi:
– Olen syötävän herkullinen! Nam!
– Olen rakkauden jumalatar!
– Vau, miten hunajainen olen!
– Vau, miten sädehtivän upea olen!
– Vaude, miten samettisen herkullinen komeus minä olen!
– … tai käytä Joseph McClendonin sanoja ”I freaking rock!!”

Muistathan, että nimenomaan sinä – ei kukaan muu – päättää, millainen sinä olet.  Joillekin tämä harjoitus on alusta alkaen helppo, toisille voi olla aluksi epämiellyttävä tai jopa luotaantyöntävä. Voit jopa ajatella, että ”miten ihmeessä minä voin kertoa näistä mun ällöistä läskeistä itselleni mitään hyvää?” Kuitenkin, jos emme pysty hyväksymään itseämme sellaisena kuin olemme, haemme jatkuvasti todistelua muualta. Jos koet, ettet voi sanoa yhtään hyvää itsestäsi, mieti sitä lopputulosta, jollaisena haluat kokea itsesi ja pian huomaat, kuinka harjoituksesta tulee hauskaa!

Kun opit rakastamaan itseäsi sellaisena kuin olet, sinun on helpompi hyväksyä erilaisuutta ympärilläsi. Myös rakkaus ja rakkaudellisuus avautuvat sinulle aivan eri tavoin.

Minulla oli vuosia sitten todella heikko minäkuva. Tämän harjoituksen myötä aloin hyväksyä itseni, jonka sivuseuraamuksena painoni alkoi tippua. En laihduttanut, mutta mieleni alkoi hyljeksiä minulle vahingollisia ruokia ja haluamaan minulle hyvästä olevia ruokia. Painoa tippui noin 20 kiloa yhteensä ilman tietoista laihduttamista.

Olen saanut muiltakin palautetta painon putoamisesta. Noin 40 vuotias nainen oli ennen harjoitusta syrjäänvetäytyvä ja hiljainen, mutta puhkesi kukkaan jonkun aikaa harjoitusta tehtyään, samoin hänellä karisi kiloja pois. Olen myös saanut palautetta siitä, että osalle tämä harjoitus on ollut alussa hyvin vaikea. Oman itsensä koskettaminen on tuntunut vaikealta ja surua on noussut pintaan itkun muodossa, mutta tietyn pisteen jälkeen se hyväksyntä omaa itseään kohtaan on lähtenyt kasvamaan ja kukoistamaan. Mistä tuo itkureaktio sitten johtuu? Yksi syy voi olla se, että olemme eläneet elämän ajatellen, että ulkopuoleltamme tulee se hyvä, jos on tullakseen, tai meillä on voinut olla uskomus itsestämme, ettemme ansaitse mitään hyvää. Itkureaktio voi tulla myös siitä, jos olet elänyt lapsuuden vailla rakastavaa kosketusta. Kun alamme sallimaan ja antamaan itsellemme hyvää, se voi aluksi purkautua ulos huonona olona ja itkuna. On tärkeä muistaa, että sinä olet tärkeä. Sinun hyvinvointisi on tärkeä. Kun alat sallia enemmän hyviä asioita itsellesi, puhkeat kukkaan.

Voimavaravalmentaja Pirjo isorinne.

Tutustu lisää:  www.voimavaravalmennus.com