Blogi

Aikuisen polku läsnäolon maailmaan.


Olen seurannut läheltä työuupunutta työntekijää ja sitä miten käyttäessämme Satuhierontaa lapsiryhmässä hänen työssäjaksamisensa on lisääntynyt. Lapset ja lastenhoito ei ole enää ”taakka”, vaan hän saa iloa lapsista sekä on löytänyt Satuhieronnasta uuden työkalun haastaviin tilanteisiin lasten kanssa. Hänen negatiivisten tunteiden sietokyky on parantunut ja poissaolot vähentyneet. Töihin on kiva tulla, työ antaa aiempaa enemmän ja huumori kukkii entistä useammin työntekijöiden keskuudessa. Lasten aito läsnäolo on tarttunut aikuisiinkin.”

 

Tämä hieno kokemus tuli valmennuksemme käyneeltä varhaiskasvattajalta ja on upea esimerkki siitä miten pienet muutokset kosketuskultturissa ja asenteissa voivat saada aikaan monitahoisia ja suuri vaikutuksia. On mielenkiintoista miten Satuhieronnassa on puoli, joka herättelee meissä aikuisissa esiin sisäistä lastamme ja muistoja siitä kokemuksesta, mitä on olla lapsi. Samalla Satuhieronta ohjaa meitä aikuisia läsnäoloon, pysähtymiseen ja aitoon vuorovaikutukseen lasten kanssa. Juuri siihen sensitiivisyyteen, jota tällä hetkellä varhaiskasvatuksessa painotetaan.

Valmennuksissa olemme monesti keskustelleet, miten satua lukiessa omat ajatukset saattavat vaellella jossain muualla. Myös hieroessa voimme miettiä muita juttuja. Mutta silloin kun nämä kaksi yhdistyy, läsnäolosta tulee vahvaa ja sadusta kokemuksellinen ja elämyksellinen hetki myös hierojalle. Molemmat jakavat yhteisen kokemuksen ja yhdessä luodun sadun maailman.

Tunnevalmentaja Kaija Virho kuvasi hienosti, miten Satuhieronta mahdollistaa meidän aikuisten avautumisen, sekä meidän sisäisen kehityksen, ja sitä kautta voimme auttaa lapsia entistä paremmin. Lasten hyvinvoinnille tärkeää ovat hyvinvoivat aikuiset. Läsnäolon ihana, voimaannuttava ja jopa sadunhohtoinen maailma on tässä ja nyt. Ja tämä maailma on meille kaikille avoimena!