Blogi

Tarinahieronta tsunamin kokeneiden lasten apuna

Kosketuksen ja tarinan yhdistämisessä on jotain ainutlaatuista ja lempeää viisautta, joka saa tuntemaan että olemme tulleet olennaisen äärelle. Sain ihanan tiedon viime kesänä USA:ssa asuvalta Satuhierontavalmennuksen käyneeltä Sirpa Kaajakarilta:  Kosketus ja tarinat elävät yhdistelmänä maailmalla ja tuovat lohtua, iloa ja turvaa monille lapsille. Muun muassa Englannissa tehdään Storymassagea, joka on idealtaan läheistä sukua Satuhieronnalle. Storymassagen kehittäjät ovat olleet tukemassa tsunamin kokeneiden lasten toipumista kovasta luonnonmullistuksesta Japanissa (2012). Alta löytyvä Hymyilevä kukka- tarinahieronta on kehitetty juuri tähän tarkoitukseen.

Kosketuksella ja saduilla on voima koskettaa tunteitamme. Hyvää tekevä kosketus voi olla pyyhkimässä traumaattisia kokemuksia pois niin mielestä kuin kehosta. Sadut antavat parhaimmillaan uskoa, lohtua, toivoa. Tietoa siitä että vaikeuksista voi selvitä ja elämä kantaa eteenpäin.

Japanilainen lapsi

HYMYILEVÄT KUKAT

Tekijät
: Mary Atkinson ja Sandra Hooper
Käännös: Sirpa Kaajakari, www.kaikulifestyle.com

Pyöreä aurinko nousee taivaalle. (“Maalaa” kämmenellä laajoja pyöriviä liikkeitä selkään.)

Kukat kasvavat – yksi, kaksi, kolme kukkaa. (Aseta kädet selkärangan molemmille puolille alaselkään ja tee sivelyjä ylöspäin olkapäihin saakka. Toista kolme kertaa.)

Yksi kukista on hyvin väsynyt. (Tee pieni ympyrä keskelle selkää sormenpäilläsi.)

Aurinko antaa sille valon- ja toivonsäteitä. (Tee kämmenellä laajoja pyöriviä liikkeitä selkään.)

Tuuli laulaa kukalle toivon sävelmiä. (Siksak-vetoja edestakaisin selän poikki kämmenillä.)

Sade ripottelee kukan päälle voimaa. (Ripottele sormenpäillä “sadetta” selkään.)

Kuu vartioi pientä kukkaa joka yö… (”Piirrä” kuunsirpin muoto selkään sormenpäilläsi.)

…ja kirkkaana loistavat tähdet tuovat valoa pimeyteen. (Kosketa kaikilla sormilla yhtä aikaa selkää, vedä sormet suppuun ja nosta käsi lopuksi ilmaan.

Toista liike monta kertaa, ikään kuin pehmeästi nyppisit tähtiä selkään, päähän ja käsivarsiin.) Näin pieni kukka voi nukkua rauhassa. (Pidä käsiä levollisesti pään päällä.)

Hitaasti pieni kukka kasvaa yhä suuremmaksi ja vahvemmaksi. (Aseta kädet selkärangan molemmille puolille alaselkään ja sivele ylös olkapäihin voimakkaammin vedoin.)

Se kasvaa värikkäällä kukkakedolla. (Paljon pieniä ympyröitä selkään sormenpäillä.)
Jos pysähdyt, ja katsot tosi tarkkaan… (Laske kädet olkapäille.)

…huomaat, että kukat hymyilevät. Ne ovat yhtä hymyä. Ole sinäkin iloisella mielellä tänään. (Tee hymyn muoto selkään, puoliympyrä olkapäästä toiseen.)

Blogin kirjoittaja: Sanna Tuovinen