Blogi

Miten Nuutti Pikkukuutti -kirjaa voi hyödyntää vauvan kanssa

Nyt se tapahtui! Painosta saapui pienen saimaannorpan ensi hetkistä kertova kirja. Mikäli teit ennakkotilauksen, niin tulet kohta saamaan postia. Toivottavasti Nuutti Pikkukuutti Satuhieronta-tarina tuo paljon hyvää oloa, turvallisuutta ja iloa tullessaan!

Saimme asiakkaaltamme kysymyksen liittyen Nuutti Pikkukuuti satuhieronnan soveltamisesta vauvalle. Kysymys oli todella hyvä. Kiitos siitä! Tässä tulee kootusti muutamia vinkkejä:

  • Suosittelemme tekemään satuhieronnan siten, että vauvasi on selällään, katsekontaktissa kanssasi. Ilmeittesi näkeminen, äänesi kuuleminen ja vuorovaikutus kanssasi on vauvalle arvokasta sekä iloa ja turvallisuutta tuovaa.
  • Voit olla vauvan kanssa esimerkiksi lattialla pehmoisen alustan päällä tai sängyllä. Satuhieronta kohtina ovat pään ja kasvojen alue, kädet, vatsa sekä jalat.
  • Voit aloittaa ja lopettaa satuhieronnan siten että pidät käsiäsi hetken turvallisesti vauvan käsien molemmilla puolilla.
  • Vauvan kanssa satuhierontahetket ovat lyhempiä. Voit valita Nuutti Pikkukuutti kirjasta vaikka yhden aukeaman, joka on se teidän tarinanne. Vauva ei vielä kaipaa vaihtelua, vaan tuttuus ja toistot ovat vauvalle tärkeitä. Esimerkiksi kirjan sivut 20-21 sopivat mainiosti vauvasatuhieronnaksi. Sovella siten että liikkeet tapahtuvat selän sijaan etupuolelle kehoa. Esimerkiksi tarinan kohta jossa piirretään kuutin silmät, nenä ja suu, voit kosketuskuvittaa vauvan kasvoille (silmät: painallus vuorotellen kulmakarvojen päältä, nenä: hellä painallus nenän päältä, suu: kevyt painallus huulille tai piirrä sormella ympyrä suun ympärille). Myös sivuilta 54-55 löytyvä Kesäuni-satuhieronta sopii hyvin vauvoille (voit tarvittaessa soveltaa ja muutella hieman). Tämän satuhieronnan lorumaisuus on varmasti vauvalle mieluinen asia.
  • Satuhieronnassa mennään vauvan ehdoilla. Mikäli huomaat että vauvasi ei ole valmis keskittymään satuhierontaan, vaan kaipaa jotain muuta, kuuntele vauvaasi. Taas jos vauva nauttii hetkestänne, voit tehdä saman lyhyen satuhieronnan useita kertoja. Toistot ovat vauvalle tärkeitä.
  • Anna ilmeittesi ja äänesi viestiä vauvalle: “Olet rakas ja tärkeä!”
  • Kosketa suurimmaksi osaksi koko kämmenellä. Se saa vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi. Anna liikkeidesi olla rauhallisia ja hitaita.
  • Vauva saattaa haluta heiluttaa jalkoja tai käsiä satuhieronnan aikana, joten anna liikkeen tapahtua.
  • Tee satuhierontahetkestä sekä vauvalle että sinulle itsellesi rentouttava hetki. Voit sytyttää esimerkiksi kynttilän tai laittaa rauhallista musiikkia soimaan.
  • Vaikka satuhieronta toteutetaan pääasiassa vauvan maatessa selällään, voi satuhieronnassa olla kohta, jossa hierot vauvaa myös selän puolelta. Tällöin vauvan koko keho saa kosketusta.

 

Suloisia satuhierontahetkiä!

vauvasatuhieronta