Blogi

Näin syntyy Satuhieronta-kirja: Valokuvaaja Mikko Törmänen

 

1473001_10152034946982453_978480070_n

On kiehtovaa miten asiat syntyvät, saavat muotonsa! Kuvasimme alkuvuodesta pariin otteeseen Satuhieronta-kirjaan tulevia valokuvia kahdessa kodissa sekä yhdessä päiväkodissa. Kaiken kaikkiaan noin kaksikymmentä lasta ja aikuista tuli ikuistettua tulevan kirjan sivuille.

Saimme poimittua kameralle useita taianomaisia läsnäolon ja kohtaamisen hetkiä. Kuvaajallamme Mikko Törmäsellä kostui ainakin kerran kuvausten aikana silmäkulma liikutuksesta ja tämäkin kertoo siitä, että tunnelma oli käsinkosketeltavan lämmin.

Lapset ovat kuvattavina häkellyttävän aitoja, ja tunnelma on oltava todellakin rentouttava ja turvallinen, sillä pienikin jännitys näkyy lapsen ilmeissä ja eleissä. Tästä täydet pisteet valokuvaajallemme, että hän sai loihdittua läsnäolollaan ja omalla rentoudellaan kuvattavienkin olon hyväksi. Suurin osa lapsista olivat hienosti mukana kuvauksissa, ja taas muutama lapsista koki että nyt ei ollut heille sopiva aika olla valokuvattavana. He saivat keskittyä leikkiin toisessa huoneessa kavereitten kanssa ja me muutimme hiukan suunnitelmia kuvattavien suhteen.

Valokuvaus on aina jännittävää, joten oli oikea vaihtoehto valita ammattilainen mukaan. Harrastelijapohjalta valaistuksen ja kuvienlaadun suhteen olisi joutunut tekemään kompromisseja. Nyt pystymme antamaan tuleville Satuhieronta-kirjan lukijoille parasta laatua ja paljon myös visuaalista kauneutta ja elämyksellisyyttä.

Miten Mikko koki Satuhieronnan valokuvauksen, voit lukea seuraavasta lyhyestä haastattelusta (yllä olevassa kuvassa Mikko Törmänen poikansa kanssa. Kuvaaja: Janica Karasti):

 

Mikko, oliko Satuhieronta sinulle ennestään tuttu?

– Nimenä oli kyllä tuttu, mutta käytännössä oli rakentunut vain mielikuvia, mitä Satuhieronta voisi olla.

Minkälainen kuvauskeikka Satuhieronta-kirjan kuvaukset olivat sinulle?

– Lasten kanssa on aina kivaa ja leppoisaa. Lisäksi pääsin toteuttamaan mieliosaamistani, dokumentaarista valokuvausta.

Mikä oli mieleenpainuvin asia kuvauksista?

– Satuhieronnan välittömät positiiviset vaikutukset lapsissa. Lapsi pääsi nopeasti kosketuksen kautta läsnäolon tilaan ja rentoutumiseen (hyvä, turvallinen ja lämmin olo). Ajattelen, että myös oman kehon kuuntelu oli yksi asia, joka varmasti vahvistuu Satuhieronnan myötä. Mitenkä muuten lapselle voisi asioita kertoa kuin kosketuksen kautta?

Minkälaisia ajatuksia Satuhieronta sinussa herätti?

– Superpositiiviisia! Innolla odotan, että Satuhieronta sisältyy automaattisesti kaikkien päiväkotien arkitoimintaan. Toivon, että tämä tulisi myös oman lapsen päiväkotiin.

Mikä oli suosikki kuvasi, miksi?

– Spontaanit ja täysin suunnittelemattomat kuvatilanteet tahtovat aina olla lemppareita rehellisyytensä vuoksi, joten siksi tämä kuva. (Alla oleva kuva tulee kirjassa kohtaan missä käsitellään satuja ja mielikuvitusta).

 

Hannaleena-ja-Sanni

 Lisätietoa: www.mikkotormanen.fi