Blogi

Kokemuksellinen viesti varhaiskasvattajalta

Saimme lastentarhanopettaja Eeva-Liisa Juurijärveltä sähköpostiviestin ja luvan tämän viestin julkaisemiseen. Mielestämme tässä on todella hienoa pohdintaa ja hyviä havaintoja siitä miten Satuhieronta voi parhaimmillaan arjessa toimia ja mitkä sen vaikutukset voivat olla.

” Hei!

Haluan nyt kirjoittaa hieman kokemuksistani ajatuksen kanssa ( toissä ei yksinkertaisesti ehdi), jotka liittyvät Satuhierontaan ja hyvän kosketukseen. Yhteisestä valmennuspäivästä ei ole kauan ja nämä ovat todella lyhyellä ajalla tehtyjä omia havaintojani, mutta ne vahvistavat vain sitä tuntumaa ja intiuutiota, että Satuhieronta on tärkeä ja lapsen kokonaisvaltaista kehitystä tukevaa.
Satuhieronta aivan kuten Theraplay ovat tehneet minun lähteämättömän positiivisen vaikutuksen jo nyt. Ne ovat hyviä ja yksinkertaisia työkaluja arkeen sekä vanhempana että ammattikasvattajana.

Oma lapseni on ihastunut kotona jo muutamaan kertaan toteutettuun Satuhierontaan. Hän toivoisi, sitä olevan joka ilta. Lapsi on jo koululainen ja hänen mielikuvituksensa on kuin aarrearkku. Itselläni oli suuremmat ennakkoluulot aloittaessani satuhieronnan hänelle. Ajattelin, ettei hän koululaisena kiinnostu asiasta.  Mikä hämmästys ja iloinen yllätys, että asia oli täysin päinvastoin!

Tässä valmiiksi visuaalisoidussa ja hyvin pitkälle kuvitetussa maailmassa lapsella on vain vähän tilaa  oman  luontaisen mielikuvituksensa käyttöön ja sen ruokkimiseen ja kehittämiseen ilman jo valmiiksi eteen tuotuja kuvia. Tämä latistaa nopeasti mielikuvituksen kehittymisen ja myöhemmin sitä on vaikeata korvata.
Satuhieronnassa yhdistyy mielestäni kaksi arvokasta asiaa, jotka ovat lapsen kasvun ja itsetunnon, sekä sosiaalisuuden kannalta tärkeitä eli satu ja hyvän kosketus, jopa parantava kosketus! Olen huomannut, että Satuhieronta hetket ovat parantaneet posiitivista vuorovaikutusta  oman lapseni kanssa. Olen myös aina kysynyt luvan hieromiseen omalta lapseltanikin. Hän on asiasta innostunut, että haluisi äidin jo satuhierovan hänen kavereitaankin.

Päiväkodissa olen aktiivisesti pyrkinyt lisäämään erilaisia leikkejä ja tilanteita, joissa lapset voivat koskettaa toisiaan positiivisella tavalla mm. tänään olimme junia ja  leikimme autonpesula- leikkiä.  Koin tällaisen yksinkertaisen autonpesula-leikin avaavan lasten tunnelukkoja, niin uskomattomalta kuin se kuulostaa.  Kaikki lapset osallistuivat innolla autonpesuleikkiin, samoin kuin junana kulkemiseen. Uskon, että tämä positiivinen kosketus vähentää kiusaamista, parantaa lasten leikkitaitoja ja lisää yhteisleikkejä ryhmässä.  Ryhmässä me-henki on vahvistunut lasten kesken.

Ensi keväänä aloitamme työkaverini kanssa varsinaisen Satuhieronnan päiväkodissa pilottiryhmän kanssa ja saimme huoneen, sekä päätimme jo päivän. Maaliskuusta toukokuun alkuun asti kerran viikossa perjantaisin. Tämä Satuhieronta on vuorovaikutusleikkiä tukevaa toimintaa. Voin lähettää keväällä lisää postia asiasta.

Työkirja, joka on satuhieronnasta tehty on asiaa hyvin esille tuova ja oppimateriaalina erinomainen. Satuhieronta on  minunkaltaiselleni ihmiselle upea työkalu arkeen, jolle sadut ja mielikuvitus ovat tuttuja asioita lapsuudesta aikuisuuteen asti. Se on helppoa ja mutkatonta. Luontainen tapa toimia lapsen hyväksi ilman mitään erityisjärjestelyitä, mutta päiväkodissa täytyy tietenkin käyttää myös omaa mielikuvistusta. Yleensä lapset pitävät halaamisesta, mutta aivan liian vähän lapsia halataan ja pidetään sylissä. Siihenkin asiaan pitää ihan keskittyä ja kiinnittää huomioita isossa, meluisassa ryhmässä. Jos lapsi luottaa aikuiseen, tulee hän syliin ja syliin tuleminen tulee olla vapaaehtoista lapsen ehdoilla oleva hyvä hetki.”

– Eeva-Liisa Juurijärvi, lastentarhanopettaja-