Blogi

Seitsemän vinkkiä – Mitä teen jos lapseni ei halua Satuhierontaa

Satuhieronta on hyvin lapsilähtöinen menetelmä, joka sujahtaa välillä heti ensi kokeilusta lähtien tärkeäksi osaksi lapsen arkea. Välillä taas lapsi voi hyvin jämäkästikin ja toistuvasti kieltäytyä satuhieronnasta.

Olemme vuosien aikana saaneet muutamia viestejä vanhemmilta, joissa pyydetään vinkkejä sellaiseen tilanteeseen kun lapsi kieltäytyy satuhieronnasta. Vastauksemme on aina hyvin saman suuntainen. Tärkein viestimme on, että ei mitään hätää! Satuhieronta on vain yksi menetelmä monien joukossa.

On luonnollista että kaikki lapset eivät halua satuhierontaa. Ei ole kuitenkaan olemassa lasta joka ei tarvitsisi aikuisen läsnäoloa, jakamatonta huomiota ja nähdyksi tulemista muodossa jos toisessa. Alta löydät muutamia vinkkejä ja ohjeita niihin hetkiin kun lapsi kieltäytyy satuhieronnasta:

  1. Satuhieronnassa mennään aina lapsen ehdoilla. Hyväksy lapsen Satuhieronnasta kieltäytyminen ja kunnioita hänen valintaansa. Siinä hetkessä lapsen kuuleminen voikin olla se, mikä lähentää teitä ja vahvistaa luottamusta välillänne kaikista parhaiten. Jokainen lapsi on omanlaisensa. Toinen voi luonnostaan kaivata enemmän fyysistä läheisyyttä kuin toinen: Yhdelle lapselle Satuhieronta voi olla parasta ikinä, kun taas toiselle jonkinlainen muu yhteisesti vietetty hetki tuntuu paremmalta.
  2. Läsnäolon ja jakamattoman huomion hetkiä voi luoda monin tavoin. Lempeä kosketus, läsnäolo ja sadut voivat elää elämässä monilla tavoilla. Nähdyksi tulemisen kokemukset ja pysähtyminen lapsen äärelle ovat vielä tärkeämpiä asioita kuin sadun ja kosketuksen saman aikainen yhdistäminen. Halaukset, rohkaisevat sanat, sylissä olo, hellät silitykset ja hyväksyvä katseesi ovat lapsen kasvulle arvokkaita ja tärkeitä asioita, joita kannattaa vaalia säännöllisesti.
  3. Satuhieronnan näkeminen voi herättää kiinnostusta sen kokemiseen. Joskus uuteen asiaan tutustuminen voi viedä aikaa. Ehkä Satuhieronnan seuraaminen voikin olla sopiva ensi askel. Voit tehdä Satuhieronnan esimerkiksi pehmonallelle, puolisollesi, toiselle lapselle tai ystävällesi, jolloin lapsi näkee miltä Satuhieronnan tekeminen näyttää ja voi halutessaan olla kanssasi vaikka tekemässä Satuhierontaa. Tästä voi luonnostaan syntyä halua kokeilla miltä Satuhierottavana olo tuntuu.
  4. Kokeile pelkästään kosketusta, ilman satua. Joskus kahden aistin yhdistäminen voi tuntua lapsesta liialle. Eräässä perheessä lapsi pyytääkin vanhemmaltaan ”teetkö mulle satuhieronnan ilman sitä satua?” Tällöin lapsi saa uppoutua aistimaan rauhallista kosketusta kehollaan ja rentoutua itselleen sopivalla tavalla.
  5. Kokeile minkälainen kosketus sopii lapsellesi. Jos lapsen hermosto on hyvin ylivirittynyt, voi hänen olla vaikea ottaa vastaan kevyttä kosketusta. Kevyt kosketus voi tuntua tällöin jopa epämiellyttävälle. Tällöin Satuhieronnassa voi tietoisesti käyttää tuntuvampaa ja vahvempaa kosketusta, joka tuo hermostolle sen tarvitsevaa viestiä turvasta ja rauhoittumisesta. Tai ehkä pallon tai pensselin kosketusta voi aluksi olla helpompi ottaa vastaan. Voit keskustella lapsesi kanssa minkälainen kosketus hänestä tuntuu hyvälle ja mikä ei niinkään.
  6. Astu luovuuden ja satujen maailmaan. Luovuus ja sadut voivat olla mukana elämässä lukuisin eri tavoin. Esimerkiksi sadutus tai lapsen kanssa yhdessä satujen keksiminen voi viedä teidät matkalle uusiin kiehtoviin tarinoihin. Antaudu mukaan leikiin ja katso mitä uutta syntyy!
  7. Anna Satuhieronnan elää sinun omassa elämässäsi. Satuhieronnassa on paljon sellaista mistä voit ammentaa omaan hyvinvointinsa. Voit järjestää vaikka puolisosi tai ystäväsi kanssa rauhallisia hetkiä, jolloin voitte tehdä toinen toisillenne satuhieronnat. Lempeän kosketuksen aistiminen ja rauhallisen tarinan kuuleminen on hyvin rentouttavaa myös aikuiselle. Sinun stressitasosi lasku tukee ihan varmasti koko perheenne hyvinvointia, jolloin lapsesi saa kauttasi nauttia satuhieronnan positiivisista vaikutuksista.

” Puhu mulle hellästi,
usein myöskin halaa.
Rakkaus meitä kasvattaa,
Ihan hiljaa, salaa.

 

Ota syliin, silitä,
pidä lähelläsi.
Hymyile ja rohkaise.
Anna mulle käsi.”
– Sirpa Sironen-Hänninen-


Vinkki
: Satuhieronta tuotteiden voi hyödyntää monipuolisesti. Mikäli teit Nuutti Pikkukuutti-ennakkotilauksen, tulet saamaan kirjan lisäksi myös äänitteen. Äänitettä voi hyödyntää ihanana retoutus-satuna vaikka illalla nukkumaan mennessä (toimii myös aikuisille). Kirja sisältää myös kauniita rauhoittavia kuvia, joita voi lapsen kanssa syventyä katselemaan.

Satuhieronnan nettikurssi sisältää myös kattavasti hyvinvointivinkkejä sinulle: Sinun oma hyvinvointisi on myös lapsesi hyvinvointia.

Voi hyvin!

Blogin Kirjoittaja: Sanna Tuovinen, Tarina ja Kosketus Oy