Blogi

7 asiaa, jotka erottavat Satuhieronnan selkään piirtelystä tai hipsuttelusta

Kosketus voi elää monin tavoin lapsiperheen arjessa. Hipsuttelu, kasvukipuisten jalkojen hierominen, silitykset, selkään piirtäminen, halaukset, sylin lämpö… Kaikki nämä myönteisen kosketuksen kokemukset ovat arvokkaita ja tärkeitä. Kaikista näistä lapsi voi ammentaa paljon omaan kasvuunsa.

Jos kosketus on jo osana arkea, mitä uutta Satuhieronta voi antaa? Satuhieronta on menetelmä, jossa yhdistyvät satu ja myönteinen kosketus: samalla, kun lapselle kerrotaan satua, sen tapahtumia ikään kuin maalataan tai kuvitetaan lapsen selälle kosketuksella.

Kuulemme usein, että perheessä on jo kokeiltu niin hierontaa, silittelyä kuin sadunkerrontaakin, mutta vasta Satuhieronta on tuonut selvän muutoksen lasten rauhoittumiseen. Miten Satuhieronta sitten eroaa vaikka selkään piirtelystä? Miksi se on niin vaikuttava menetelmä? Voisiko Satuhieronta avata kenties teidänkin perheessänne jotakin vielä ennen löytymätöntä?

Kokosimme alle 7 asiaa, jotka erottavat Satuhieronnan esimerkiksi selkän piirtelystä, silittelystä tai pelkästä hieronnasta.

”Olin Satuhieronnan suhteen aluksi aika skeptinen mutta päätin kuitenkin kokeilla. Siinä tuntui ihanalta kun kerrankin oli selvät ohjeet mitä sanoa ja mitä tehdä. Melkein itketti kun tajusin hieronnan ja sadun vaikutuksen lapseen ja itseeni..heti ekasta satuhieronta kerrasta.

 

– Kolmen lapsen äiti- “

 

1. Satuhieronnassa käytettävä kosketus luo turvaa ja rauhoittaa hermostoa

Arjen kosketuksilla voi olla monenlaisia vaikutuksia kosketettavaan: kosketus voi rauhoittaa, mutta se voi myös nostaa vireystasoa. Se voi lisätä yhteyttä ja luottamusta – tai joskus myös etäännyttää. Muun muassa se, millä tavalla ja mistä tunnetilasta käsin kosketetaan, vaikuttaa siihen, miten kosketus vaikuttaa sekä hierottavan olotilaan että hierojan ja hierottavan väliseen yhteyteen.

Satuhieronnassa käytetään kosketusta, joka rauhoittaa ja viestittää: kaikki on hyvin, voit turvallisesti rentoutua. Tällöin käytetään aivan tietynrytmistä kosketusta ja tietynlaisia satuhierontaliikkeitä, jotka ovat omiaan rauhoittamaan hermostoa. Tärkeää on myös satuhierojan oma läsnäolo sekä sen tiedostaminen, mitkä asiat tekevät kosketuksesta myönteisen kokemuksen.

Satuhieronnassa käytettävät sadut, satujen mielikuvat ja satuhierontaliikkeet on suunniteltu sellaisiksi, että ne ovat mahdollisimman tyynnyttäviä ja rentouttavia.

“Olen selkeästi huomannut kuinka omat lapset rauhoittuvat satuhieronta-iltoina nopeammin.”

 

”Lapseni on aina ollut kova hermoilemaan ja jännittämään jo illalla tulevia asioita ja tuleva koulupäiväkin mietityttää jo illalla. Satuhieronnan kautta tämä on rauhoittunut paljon. Lapseni sanoi kerran, että hän on oppinut hallitsemaan hermojaan ja tämä on asia, joka on oman kokemukseni mukaan myös totta.

– Äiti, Raahe –

 

2. Kosketus voimistaa sadun rauhoittavia ja voimaannuttavia mielikuvia

Satuhieronnassa satua kerrotaan kahden aistin, tunto- ja kuuloaistin, välityksellä. Kahden aistin kautta kerrottuna sadun rauhoittavista mielikuvista tulee eläviä. Kosketus vahvistaa sanojen viestin, jolloin satuhierottava voi todella kokea sadun mielikuvat hyvin elävästi, kuin olisi osa sadun maailmaa.

Satuhierottava on myös tällöin vahvasti läsnä tässä hetkessä, mikä on rauhoittavaa. Kun sadun mielikuvat ovat tyynnyttäviä, lempeä kosketus voimistaa niiden vaikutusta. Tällöin parhaimmillaan sekä kosketus että satu yhdessä tukevat lapsen rentoutumista hyvin lapsilähtöisellä tavalla.

Rauhoittavien mielikuvien lisäksi satuhierontojen sadut sisältävät usein myös voimaannuttavia viestejä. Näitä symbolikielellä kerrottuja viestejä voivat olla esimerksiksi: ”Olet turvassa, olet arvokas, maailmassa on paljon hyvää”. Lapsuuden saduilla on tutkitusti pysyvä vaikutus meihin.

”Minä nukahdin ja samalla unessa ajattelin. Kun sinä kerroit sitä tarinaa, minä kuvittelin sen maailman.”- Venla 6 v. –

 

3. Selkeä alku ja loppu luovat turvallisen raamin rauhoittumiselle

Satuhieronnassa on selkeä alku ja loppu, mikä luo turvallisen ja selkeän raamin sille, että lapsi voi keskittyä ja rentoutua tähän hetkeen miettimättä sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Ilman selkeää struktuuria lapsen voi olla vaikeampi rauhoittua käsillä olevaan hetkeen.

Tarina antaa kosketukselle alun ja lopun lisäksi tarkoituksen, tilan, ajan ja rauhan. Satu antaa myös kosketukselle aikaa, jolloin rauhoittavan kosketuksen vaikutukset ehtivät hyvin saavuttaa lapsen hermoston ja aivot. Myös hormonitasolla ehtii tapahtua muutoksia: stressihormonitaso alkaa laskea ja mielihyvähormonitaso vastaavasti nousta.

“Piirtämisessä ja paijaamisessa ei ole meillä ollut selkeää struktuuria ja tarinaa. Mietin, että siksi tyttö ei niin paljon keskity kosketukseen ja kuunteluun, vaan enemmän siihen mitä haluaa seuraavaksi piirrettävän ja ideoimaan, jotta selkään piirtäminen kestäisi mahdollisimman pitkään. Tänään ehdotin satuhierontaa ja tyttö innostui, koska kertoi, että sitä oli myös päiväkodissa tehty. Nukuttamiseen kului aikaa tunnin sijaan vain puoli tuntia.”

 

4. Satuhieronta on aikuisellekin rentouttava läsnäolon hetki

Illalla hellä silittäminen on lapselle hyvin miellyttävää, mutta oletko huomannut, joskus tekijältään kärsivällisyyttä vaativaa. Silittäjän ajatukset saattavat jo seikkailla tiskivuorissa tai lempiohjelmassa, joka on kohta alkamassa.

Satuhieronta tuo sinulle aikuisenakin hetkeen mielekkyyttä ja rentoutta. Satuhieronta toimiikin samalla rentouttavana läsnäoloharjoituksena myös tekijälle itselleen. Kahden eri aistin kautta kerrottu satu tai tarina tuo myös tekijän läsnäolevaksi tähän hetkeen, jolloin ajatukset eivät pääse lentämään omia teitään. Tutkitusti lyhyetkin läsnäolon hetket ovat aivojemme terveyden ja hyvinvoinnin kannalta hyvin positiivisesti vaikuttavia.

”Satuhieronnassa pysähtyminen on aivan eri tavalla tehokasta kuin se, että luettaisiin pelkästään satua tai tehdään jotakin muuta yhdessä. Satuhieronta on mm. illalla ihanteellinen hetki ja vaikuttaa uneen ja nukahtamiseen. Siitä tulee rauhallinen olo. Myös äidille.”

– Äiti, Oulu –

 

5. Satuhierontahetkissä luodaan perustaa lapsen tasapainoiselle tunne-elämälle

Aikuisen läsnäolo lisää lapsen kokemaa turvallisuutta. Turvallisuuden kokemukset ja niiden kautta kehittyvä perusturvallisuus ovat lapselle kuin puun juuret, jonka päälle koko muu kasvu ja kehitys voi rakentua. Aikuisen läsnäolo viestittää lapselle, että hän on arvokas ja tärkeä: aikuisella on aikaa juuri hänelle.

Satuhieronnassa myönteisen kosketuksen ja tarinoiden avulla luodaan lempeitä ja tyynnyttäviä yhdessäolon ja läsnäolon hetkiä. Nämä hetket synnyttävät lapselle kokemuksen nähdyksi ja arvostetuksi tulemisesta. Juuri näissä hetkissä vastataan lapsen syvimpiin tarpeisiin, vaikutetaan kiintymyssuhteen vahvistumiseen ja lapsen itsetunnon terveeseen kehittymiseen. Näillä rauhoittumisen hetkillä luodaan myös perustaa lapsen tasapainoiselle tunne-elämälle. Turvallisen aikuisen läsnäolo ja rentoutuminen on lapselle tärkeää muun muassa aivojen kehityksen sekä tunteiden hallinnan kannalta.

“
Satuhieronta on ennen kaikkea rauhoittanut lapsiani ennen nukkumaan menoa mutta saanut myös sulkeutuneen vanhimman lapseni avautumaan omista ajatuksistaan hieronnan jälkeen. Kiukku ja suuttumus on hävinneet hieronnan aikana ja tuntuu kuin olisin saanut ihan uuden yhteyden lapsiini tämän avulla. Itse koen onnistumista äitinä niinä rauhallisina satuhierontahetkinä ja rakkautta lastani kohtaan, joka joskus tuntuu hyvinkin vaikealta jatkuvien käytösongelmien takia.”

 

”Satuhieronta on vienyt läheisyyden lapsen kanssa uuteen ulottuvuuteen. Läsnäolo ja yhteys Satuhieronnassa on paljon vahvempi kuin muuten. Sitä on enemmän läsnä, se on enemmän kuin syli.” -Äiti, Raahe –

 

6. Satuhieronta-menetelmään tutustuminen auttaa ymmärtämään stressinsäätelyä sekä siihen vaikuttavia asioita entistä syvemmin

Satuhieronta-koulutuksissa, kirjoissa sekä muissa aiheeseen liittyvissä materiaaleissa avataan monella tasolla tarinan ja kosketuksen vaikutuksia mm. stressinhallintaan.  Rauhoita mut -verkkokurssi pitää sisällään toimivia ja tehokkaita rentoutusharjoituksia, joita aikuinen voi helposti toteuttaa arjen keskellä ja saada niistä tukea oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

“Olen saanut [verkkokurssilta] työkaluja iltojen rauhoittumiseen. Samalla olen oppinut rauhoittamaan omaa oloani ja sitä kautta neuvomaan paremmin jälkikasvua rauhoittumisessa.”

 

“Ehdin vasta tutustua [verkkokurssin] ensimmäiseen osaan, mutta se vaikuttaa todella asiantuntevalta ja tärkeältä. Juuri tällaisia neuvoja olen kaivannut arjessa.”

7. Lapsilähtöisyyden lisäksi Satuhieronnasta löytyy myös aikuista kauniilla tavalla puhutteleva puoli

Satuhieronta perustuu arvomaailmaan, jossa luodaan tilaa hyvinvoinnille, pysähtymiselle, aidolle ihmisyydelle ja läsnäololle. Nämä aiheet voivat koskettaa aikuista hyvin syvästikin ja olla parhaimmillaan suunnan näyttäjinä elämässä. Jatkuva kiire ja hektisyys saavat aikaan sen, että tarvitsemme vastapainoa. Kysymys: ”Minkälaista kulttuuria minä tahdon olla luomassa?” on meille kaikille hyvin ajankohtainen.

”Olin juuri palannut äitiyslomalta takaisin työelämään. Pienten lasten äitinä Satuhieronta alkoikin puhuttelemaan minua syvemmin. Se sai minut pohdiskelemaan omaa vanhemmuuttani ja avasi oven näkemään asioita lapsen silmin. Kävin vuoropuhelua itseni kanssa yhteiskunnan asettamista vaatimuksista suhteessa lapsen kokemaan tunneherkkään ja viattomaan maailmaan. Kysyin itseltäni, että olenhan varmasti sellainen äiti, jonka lapseni ansaitsevat? Pystynhän tarjoamaan lapsilleni vahvan pohjan hyvään elämään? On ollut ihana huomata, kuinka Satuhieronnan avulla minulle on tarjoutunut mahdollisuus silmäillä lempeällä katseella oman elämäni tärkeimpiä asioita. Satuhieronnan kautta asiat on helppo nähdä kauniina ja tuntea sisäistä rauhaa huomaamalla, että kaikki mitä tarvitsen, on nyt tässä!”

– 2 lapsen äiti-

Miten saat vietyä nämä asiat parhaiten oman perheesi hyödyksi?

Satuhierontaa on tähän asti viimeisen 8 vuoden ajan koulutettu ainoastaan lasten parissa työskenteleville ammattilaisille. Nyt olemme luoneet Satuhieronnasta verkkokurssin, jonka avulla saat helpoiten vietyä menetelmän hyödyt oman perheesi elämään.

 

Tutustu verkkokurssiin ja lähde mukaan tästä

 

”[Viikon ajan] olen päässyt tekemään omille lapsille satuhierontoja. Siitä on vakiintunut jo lähes rutiini ja niin hieroja kuin hierottavakin rentoutuu suunnattomasti ja kiireet ja stressit häviää! Hieronta ja halailu, läsnäolo on kuulunut elämään aina, mutta tämä on todella rikastuttava lisä perheeseen.”
– Katri Johanna Kulonen –